Yedikten hemen sonra yatmayın
4 mins read

Yedikten hemen sonra yatmayın

Hazırlayan: DİDEM SEYMEN – Ramazan ayı ile yeme düzenimiz, saatlerimiz değişiyor. Midemiz günde sık sık bir şeyler atıştırmamıza alıştıysa da bu kadar uzun süren açlıklar gastrit, reflü gibi bazı mide hastalıklarını tetikleyebiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Önder, Ramazan ayında mide hastalıklarının tetiklenmemesi için tavsiyeler verdi…

■ Çay ve kahve gibi içeceklerin idrar attırma özelliği vardır ve alınandan daha fazla suyun vücudu terk etmesine neden olurlar. Ramazan ayı boyunca çay ve kahve tüketiminin azaltılması daha uygun olacaktır. Aynı durum kafeinli ve gazlı içecekler için de geçerlidir.

■ Özellikle iftar öğününde ağır, şıralı ve yağlı yemeklerden kaçınarak, daha hafif ve sindirimi kolay yemekler tüketmek mide sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu gıdalar iftardan birkaç saat ve yeterli su alımı da sağlandıktan sonra sınırlı miktarda yenilebilir.

■ Tek öğün genellikle sadece iftarda yemek yiyerek oruç tutmaya çalışmak hem mide sağlığı açısından zorlayıcı hem de beslenme açısından yetersiz olabilir. Sahurda da su ve gıda alımı unutulmamalıdır.

■ İftar ve sahur sofralarında aşırıya kaçmadan, acele etmeden ve sağlığı zorlamadan beslenmenin Ramazan ayının ruhuna da uygun olacağı akılda tutulmalıdır.

■ Oruç günlerini hareketsiz geçirmemeye, özellikle iftar ertesinde uyuklamamaya dikkat etmelidir. Reflü sorunu olanların öğünlerden sonra dik veya dik oturuşa yakın şekilde durmaları uygun olacaktır. Yeterli miktarda su ve lifli gıdalar tüketilmesi ile kabızlık önlenmeye çalışılmalıdır.

■ İftar ile sahur arasında, kan şekerini dengede tutacak sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek faydalıdır. İftar ve sahur arasındaki saatlerde tuzsuz veya az tuzlu kuruyemişler, lifli meyveler, sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Sahurda meyve tüketilmeli

Ramazan’da kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Sindirimin düzenlenmesi ve bağırsakların daha iyi çalışması için iftar ve sahurda toplam olarak 3-4 porsiyon meyve yemek gerekiyor. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlamak için meyve tüketiminin önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, Ramazan boyunca tüketilebilecek meyveleri ve faydalarını anlattı:

“İftar sofrasına oturulduğunda tüketilen 2-3 adet hurma, bir porsiyon meyve anlamına gelir. Dolayısı ile daha sofradan kalkmadan bir porsiyon meyve tüketilmiş olur. İftardan 2-3 saat sonra tüketilecek 1-2 porsiyon meyve günlük ihtiyacımız olan vitamin ve posa ihtiyacını karşılar. Kabızlığı önlemek için sahurda yenilecek olan 3-4 gün kurusu kayısı veya
kuru erik yeterli olur.”

Ağız kokusuna nane ve tarçın

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Ramazan ayında ağız kokusunu önlemek için tavsiyelerde bulundu…
“İftardan veya sahurdan sonra dişler fırçalanmazsa, gıda artıkları ağız kokusuna neden olur. Uzun süre temizlenmeyen ağızda, diş eti iltihabı başlar ve bu iltihap da kokuya yol açar. İftardan ve sahurdan sonra dişler mutlaka en az iki-üç dakika fırçalanmalı, sonrasında ise diş ipi ve gargara kullanılmalı. Ağız kokusunu engellemek için maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniş gibi bitkilerden de yararlanılabilir. Kimi çiğ şekilde çiğnendiğinde, kimisi de çay şeklinde demlenip içildiğinde ağız kokusunun önüne geçer. Sahurda bir bardak soğuk süt içilmesi de kokuyu azaltır.”

– BİTTİ –

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir